Традиційно, кожної третьої середи жовтня, Міжнародний центр академічної доброчесності (ICAI) відзначає День боротьби з роботами на замовлення (International Day of Action against Contract Cheating). Уже давно в академічних колах різних країн світу ведуться розмови і дискусії, проводяться всебічні дослідження цієї проблеми. Чому студенти вдаються до купівлі/замовлення робіт? Для чого здібні студенти самі інколи вирішують писати ці роботи, таким чином заробляючи на життя? Чому досвідчені викладачі беруть такі “замовлення”? Навіщо науково-педагогічні працівники замовляють собі статті, або готують їх для когось іншого, щоб надіслати їх для публікації у наукових журналах? Як відрізнити куплену роботу від автентичної роботи студента?

Ставлячи собі ці запитання, відповіді можна лише припустити; так само, як і припустити можливі причини, які спонукають людей до того, що вони вдаються до цих недоброчесних практик. Насправді немає досліджень в Україні, які б показали реальну картину. Водночас є прояви процвітання цієї проблеми: дошки для оголошень в під’їздах жевріють такими “пропозиціями”, а спливаючі реклами в Інтернеті спокушають тим, що диплом, курсову, статтю в індексованих журналах можна отримати у кілька кліків, з гарантією автентичного, оригінального тексту.

Якщо ми хочемо розбудовувати академічну доброчесність в Україні, про виконання робіт на замовлення необхідно розпочати розмову: так, це чутлива тема, але ключова.

Та ба, у нас навіть немає усталеного терміну, яким ми можемо визначити цю практику виконання робіт на замовлення. Щоб розпочати розмову про це явище, насамперед необхідно визначатися з усталеним терміном. Куплені роботи? Замовні роботи? Аутсорсинг знань? Це лише ті очевидні еквіваленти contract cheating, які одразу спадають на думку. Цьогоріч, відзначаючи День боротьби із замовними роботами в Україні 20 жовтня, ми хочемо винести це питання на обговорення академічної спільноти через нашу ґуґл-форму, та спільними зусиллями обрати влучний еквівалент.

Покликання на ґуґл-форму: https://forms.gle/12CAk4P1Mvof8Cjt6

Якщо у Вас є думки стосовно того, як краще передати поняття contract cheating в українському контексті, – поділіться з нами. Ця ґуґл-форма є анонімною, але за власного бажання Ви можете залишити ім’я та прізвище. Форма буде активною до 8 жовтня 2021 року, після чого ми ознайомимося з пропозиціями та визначимо, який еквівалент contract cheating буде пасувати найбільше в українських реаліях. Також через цю форму ви можете конфіденційно поділитися з нами наболілим досвідом, який стосується теми робіт на замовлення. 

Ви також можете залишати коментарі під цим постом на нашій фейсбук-сторінці: https://www.facebook.com/AcademIQinitiative/posts/3011141162432196.   

Чекаємо на ваші ідеї, думки та рефлексії. Заздалегідь дякуємо, та сподіваємося на плідний діалог!